Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

Bronsdieven slaan toe in Bergeijk: 'Ongelooflijk, stelletje criminelen'

2022-10-0318:16

Bronsdieven hebben toegeslagen in Bergeijk. Twee beelden werden dit weekend van hun sokkel gezaagd en meegenomen. Het gaat om Kattendans en De Laatste Non. De verontwaardiging in het dorp is groot.

Aangeslagen laat Jack van Bommel de lege sokkel in zijn voortuin zien. "Hier stond 'ie, het beeld van een non. Maar hij is verdwenen, alleen het sokkeltje is er nog."

Jack kwam zondag terug van vakantie. Toen bleek het bronzen beeld, dat gemaakt werd toen hij het oude klooster in Bergeijk kocht, verdwenen. "Ik vind het heel erg. Ik heb er wakker van gelegen. Er zit best wat emotie achter, omdat het 32 jaar geleden speciaal gemaakt is voor de aankoop van dit pand. Er is toch een stuk geschiedenis meegenomen."

Het ging de dieven waarschijnlijk alleen om het brons, want ze gingen niet bepaald zachtzinnig te werk. Jack wijst aan: "Kijk, het slijpsel ligt nog op de sokkel. Je kan duidelijk zien dat het beeld aan de achterkant bij de poten is ingeslepen. Daarna is het beeld naar voren afgebroken. Als het de dieven om het beeld te doen was dan hadden ze het waarschijnlijk wel met het voetstuk meegenomen."

Ook in het centrum van het dorp sloegen de dieven toe. Hier werd het beeld Kattendans gestolen. Alleen de pootjes van de dansende katten staan er nog. En die trekken veel bekijks. Een mevrouw zegt verontwaardigd: "Tegenwoordig laten ze niks met rust, helemaal niks." Ook een man die voorbij wandelt kijkt verwonderd naar de kale sokkel. "Voor een beetje geld, ongelooflijk. Het is een verkeerde wereld aan het worden." Een vrouw vult aan: "En wat moeten ze ermee? Stelletje criminelen!"

De gemeente Bergeijk twijfelde in eerste instantie of het beeld was gestolen of was weggehaald voor renovatie. Nu duidelijk is dat het om diefstal gaat, doet de gemeente aangifte.

Vermoedelijk deden de dieven in Riethoven ook nog een poging. Hans van de Steeg vond het beeld dat hij in de voortuin heeft staan naast de sokkel. "Toen ik zondagochtend om acht uur de krant ging halen zag ik 'm liggen. Maar ze hebben niet goed opgelet want het is geen brons maar hardsteen. Dat is heel zwaar dus hebben ze het beeld laten liggen."

Ook Jack hoopt zijn beeld nog terug te krijgen. Daarom looft hij een beloning uit van vijfhonderd euro. "Daarmee hopen we de dief of dieven over de streep te trekken om 'm terug te brengen. Want de beloning is het dubbele van de materiaalwaarde die ze zullen krijgen bij de schrootboer." En dus blijft Jack hoopvol. "Al is de kans klein, we geven niet op."

Oefenwedstrijd voetbalsters Oranje tegen Zambia in stadion NAC is geschrapt

2022-10-0317:21

De oefenwedstrijd die de Nederlandse voetbalsters donderdag in het stadion van NAC in Breda zouden spelen tegen Zambia gaat niet door. De KNVB zegt dat de Zambiaanse ploeg wegens visumproblemen niet naar Nederland kan afreizen. Fans die een kaartje voor de wedstrijd hebben gekocht, krijgen van de KNVB persoonlijk bericht over de teruggave van hun ticket.

Oranje plaatste zich op 6 september voor het WK van volgend jaar. Direct daarna werd gezocht naar een tegenstander voor een duel in de interlandperiode van oktober. "Hierbij is gekeken naar beschikbaarheid, niveau en speelstijl van mogelijke tegenstanders, waarna Zambia is gecontacteerd", meldde de KNVB.

Maandag bleek dat de wedstrijd in Breda toch niet doorgaat omdat 'de visaprocedure langer in beslag nam dan aanvankelijk gedacht'. De KNVB meldt dat alle inspanningen van ook de Zambiaanse voetbalbond en de betrokken ministeries niet hebben geholpen.

Rob van Gijzel: 'Slachtoffers van Bijlmerramp zijn in de steek gelaten'

2022-10-0317:00

Rob van Gijzel kan zich dertig jaar na de Bijlmerramp nog steeds opwinden over deze tragedie. De Eindhovenaar, die ook burgemeester was in Eindhoven, hield zich in de Tweede Kamer jarenlang bezig met de afhandeling van de ramp. Hij is nog steeds niet te spreken over de houding van de overheid: "Het nemen van verantwoordelijkheid valt ze zwaar."

43 mensen kwamen er op 4 oktober 1992 om toen een vliegtuig op een flat in de Bijlmer stortte. Wat volgde was een jarenlang debat over de toedracht. Van Gijzel vindt dat de slachtoffers in de steek zijn gelaten: “Dat windt mij nog steeds op. Er zijn momenten in het leven waarin je je niet zelfstandig kunt verweren tegen wat je overkomt en zeker niet als het door de overheid gebeurt. En dat is hier gebeurd. Er zijn allerlei zaken verdwenen en veel is en blijft geheim. Ook back-ups zijn er vaak niet meer. Er zitten heel veel rare, open eindjes aan.“

Van Gijzel geeft een voorbeeld: “Een man en vrouw maakten vlak voor de ramp een ommetje, de kinderen bleven thuis. Ze hebben hun kinderen nooit meer gezien. Ze kregen zeven therapeutische groepsbehandelingen om het verdriet te verwerken en ze moesten binnen drie weken hun inventaris opgeven aan de verzekering. Maar, dat kan niemand handelen als je twee kinderen kwijt bent. Dan moet de overheid helpen en niet even, maar langdurig. En daar hebben ze het laten zitten.”

Van Gijzel ziet veel parallellen met andere rampen en affaires. “De overheid laat steeds dezelfde houding zien. Ook nu weer bij de toeslagenaffaire. Je veroorzaakt een groot probleem bij mensen, bij sommigen zijn zelfs de kinderen uit huis gehaald, omdat je ze in financiële problemen hebt gebracht. Je komt erachter, je zegt dat het niet had mogen gebeuren en vervolgens regel je het niet.”

“Bij de Bijlmerramp precies hetzelfde. We hebben uiteindelijk een parlementair onderzoek gekregen, maar daarna is het nog niet goed gegaan. De overheid laat het dan structureel afweten. En dat hoort niet. Na de Bijlmerramp zijn de mensen aan hun lot overgelaten. Daar ben ik buitengewoon teleurgesteld over. En als je dan ziet wat dat voor de mensen betekent, ook nu weer met Groningen en de kinderopvang. Dat moeten wij niet willen.”

Van Gijzel heeft als Kamerlid jarenlang geprobeerd om achter de waarheid te komen van de Bijlmerramp. Hij ziet wel een gelijkenis met Pieter Omtzigt, die zich de afgelopen jaren vastbeet in de toeslagenaffaire. “Omtzigt en ik zijn tegen dezelfde mechanismes aangelopen. In een andere tijd, maar de mechanismes zijn hetzelfde. En Rutte had beloofd: dat gaan we niet meer doen, maar die verbetering zie ik niet. Het nemen van verantwoordelijkheid valt de overheid zwaar. Ik heb als Kamerlid veel rampen meegemaakt: Enschede, Volendam, Faro, de Herculesramp, de Bijlmerramp. En je ziet eigenlijk altijd hetzelfde patroon: als de overheid medeverantwoordelijk is, dan duikt ze. Dan laat ze het afweten. Echt waar.”

Van Gijzel kan in de afgelopen tientallen jaren maar één zaak bedenken, waarbij de overheid wel adequaat optrad. “Dat is de ramp met de MH17. En dat komt doordat de overheid daar geen verantwoordelijkheid droeg. Daar was ze mede-slachtoffer. Ik was toen burgemeester van Eindhoven. We zijn bij de mensen thuis geweest, nationale bijeenkomsten, gesprekken met de minister-president erbij. Dat zie je bij andere zaken niet gebeuren.”

LEES OOK: Al 30 jaar spookt de Bijlmerramp door het hoofd van Rob van Gijzel

<
1