Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

Enorm veel steun voor Helma en Theo na inbraak: 'Sta ervan te kijken'

2024-04-2919:00

Theo (72) en Helma (70) Brosens zijn geraakt door de vele mensen die met hen meeleven nadat er een week geleden voor de zevende keer bij hen werd ingebroken. Dieven forceerden de deur van hun boerderijwinkeltje aan de Rietgoorsestraat in Roosendaal met een breekijzer, sloegen ruiten in en vernielden de groente- en fruitautomaten. "We krijgen heel veel reacties", vertelt Helma maandag.

"Daar sta je van te kijken. Mensen komen even een praatje maken, steken ons een hart onder de riem, we krijgen kaartjes... Heel fijn allemaal", zegt Helma.

De totale inbraakschade wordt op 15.000 euro geschat. De opbrengst voor de dieven? Zeshonderd euro aan kleingeld dat in de automaten zat, een koffiezetapparaat en wat etenswaren. Er zijn pakjes walnoten, zaden en gedroogde abrikozen verdwenen en een bakje druiven. "Ze snappen niet wat voor schade ze aanrichten", verzucht Helma.

"De manier waarop ze tekeer zijn gegaan is in verhouding tot wat ze uiteindelijk hebben meegenomen, in- en in triest", vult haar man Theo aan. "Heel wrang. Ga alsjeblieft werken voor die paar rotcenten...", verzucht hij "Ze zijn met vier man op het erf geweest en echt een tijdje bezig geweest. Daarna zijn ze doorgetrokken naar de buurman. Daar hebben ze ook nog flink huis gehouden."

"Op het moment dat je de inbraak ontdekt, ben je wel even boos", vertelt Helma. "Op dit moment is het wat aan het wegzakken. Maar als je nu 's avonds thuiskomt denk je wel: er zal toch niet weer iemand zijn? Je hebt een beetje een onveilig gevoel."

Het was al de zevende inbraak bij Helma en Theo. "We hebben binnen, nadat ze daar twee keer binnenkwamen, een goed alarmsysteem laten aanleggen. Maar toen kwamen ze nóg een keer binnen. Vervolgens hebben ze in de winkel toegeslagen, tot tweemaal toe. Iedere keer hebben wij er een hoop trammelant mee. Er zijn natuurlijk ergere dingen, maar het hakt er iedere keer weer in."

Wat hem het meeste steekt? "Die gasten komen er telkens mee weg. Er is nog nooit iemand aangehouden. De pakkans blijkt superklein."

Ondanks alle ellende piekeren Helma en Theo er niet over om te stoppen met hun boerderijwinkeltje. "We hadden allang kunnen stoppen, maar we vinden dit veel te leuk", legt Theo uit. "Het contact met de klanten, een beetje bezig zijn. "We zijn geen mensen om iedere dag te gaan wandelen of fietsen. We gaan hier liever nog even mee door." Helma knikt: "We geven zo gauw niet op."

Wat hen extra goed deed, was de actie die Jeroen Woe en Niels van der Laan van het populaire tv-programma 'Even tot hier' voor hen hebben bedacht. Zij organiseerden een sponsorloop en daarmee haalden basisschoolkinderen in Hilvarenbeek 700 euro op. Het bedrag werd geschonken aan Theo en Helma. "We wilden dit eerst afhouden, maar uiteindelijk hebben we toch hieraan meegewerkt. We vinden dat zo'n leuk programma!", legt Helma uit. "Het was een complete verrassing voor ons dat die actie zevenhonderd euro had opgeleverd." Theo: "Dat hadden we niet durven dromen, zoiets verzacht de pijn."

DIT VIND JE VAST OOK INTERESSANT:

Theo en Helma waren beduusd toen ze de volgende inbraak in hun boerderijwinkeltje ontdekten

Dit is waarom 3 burgemeesters brief tegen antisemitisme niet ondertekenen

2024-04-2918:27

Bijna alle burgemeesters in ons land hebben een open brief ondertekend waarin ze zich uitspreken tegen opkomend antisemitisme. Maar drie burgemeesters uit Brabant zagen geen reden om hun naam onder die brief te zetten. Zij hebben moeite met de vorm van een open brief en laten weten dat ze zich op hun eigen manier willen uitspreken tegen elke vorm discriminatie. "Een speech past meer bij mij."

In de open brief staat onder meer dat antisemitisme na de Tweede Wereldoorlog nooit is weggeweest. "Antisemitisme is geen incident maar een eeuwenoude vorm van racisme die, als we niets doen, van generatie op generatie wordt doorgegeven", staat in de brief.

De aanleiding voor de brief is het toenemende antisemitisme online, op straat, in de klas, bij de sportvereniging en op universiteiten en hogescholen. Joden, over de hele wereld, hebben het zwaar te verduren na de terreuraanslag van Hamas op 7 oktober 2023 in Israël en de reactie daarop van het Israëlische leger in Gaza.

In de brief wordt een voorbeeld genoemd: "Enkele weken na 7 oktober kreeg een Joods kind van een van zijn niet-Joodse klasgenootjes een tekening mee naar huis. Daarop stond Adolf Hitler getekend met een pistool erbij."

Vanwege de toenemende angst in de Joodse samenleving kondigde de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vergaande maatregelen aan rond de Dodenherdenking, zaterdag op de Dam. Bij het Nationaal Monument Kamp Vught wordt op 4 mei ook een Dodenherdenking gehouden, extra maatregelen zijn daar niet nodig.

Enkele dagen na Halsema's besluit kwamen de burgemeesters met de open brief. Hij werd ondertekend door 331 burgemeesters. In Nederland hebben we 342 gemeenten en dus er zijn er elf die de brief niet hebben ondertekend. Daar zitten ook drie Brabantse burgemeesters bij.

Michiel van Veen, burgemeester van Gemert-Bakel, is een van hen. Hij laat weten dat hij de brief niet heeft ondertekend, omdat hij er niet achter staat. "Het past niet bij mij als burgemeester om zo'n algemene brief te ondertekenen. Er is geen specifieke reden waarom ik niet heb ondertekend", vertelt hij. "Op 4 mei tijdens de Dodenherdenking sta ik hier op het plein en dan geef ik een speech. Dat past meer bij mij."

De burgemeester van Someren, Dilia Blok, heeft evenmin haar naam onder de brief laten plaatsen. Ze laat via de woordvoerder van de gemeente weten wel te verafschuwen wat er op dit moment in de wereld en in Nederland gebeurt: "De burgemeester maakt zich grote zorgen over het opkomende antisemitisme."

Blok wil zich daar op haar eigen manier tegen uitspreken en dus niet via de open brief. "De burgemeester staat voor haar eigen handelen en woorden, die zij hierover in de aanloop naar en tijdens de Nationale Herdenking in Someren op 4 mei zal uitspreken", legt de woordvoerder uit.

Arinda Callewaert, burgemeester van de gemeente Bergeijk, ondertekende de open brief ook niet. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat Callewaert tegen iedere vorm van discriminatie is en dus ook tegen antisemitisme. "Maar ze voelt zich als burgemeester van Bergeijk niet verbonden met de manier waarop er via een open brief uiting wordt gegeven aan dit standpunt", zo zegt de woordvoerder.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Politie extra scherp bij Dodenherdenking Vught, maar geen extra maatregelen

Met deze tips vind je je geparkeerde auto gemakkelijk weer terug

2024-04-2918:00

Het is de nachtmerrie van iedere automobilist: je hebt je auto ergens geparkeerd maar je weet niet meer waar. In het beste geval hoef je alleen een parkeergarage van drie verdiepingen te doorzoeken. In het slechtste geval weet je niet eens meer in welke wijk je geparkeerd stond. Het overkwam onlangs Rien Mertens uit Rosmalen. Met deze tips raak jij je bolide nooit meer kwijt.

Rien Mertens was zijn auto elf dagen kwijt, maandagmiddag kwam voor hem het goede nieuws dat de wagen gevonden was. Dit dankzij de hulp van een verslaggever van RTV Utrecht. Uiteindelijk stond zijn auto gewoon in een parkeergarage. Maar hoe onthoud je nu waar je je auto hebt neergezet?

  • Zet je parkeerlocatie vast in je telefoon. Google Maps heeft daar een speciale functie voor. Met één druk op de knop leg jij tot op een paar meter nauwkeurig de coördinaten vast van de plek waar je auto staat. Apple heeft een vergelijkbare functie. Let op: in parkeergarages werkt dit niet goed. Schrijf dan op, op welke verdieping je staat en in welk deel van de garage. Bij sommige garages zijn ook de plekken genummerd waardoor je je auto snel terugvindt.
  • Gebruik een zogenoemde airtag of smarttag. Dit is een klein apparaat, zo groot als een sleutelhanger, dat aan de hand van gps of bluetooth in een app aangeeft waar iets zich bevindt. Met de tags zijn al heel wat auto's teruggevonden. Steker nog: in New York deelde de politie ze uit in de strijd tegen autodiefstallen. Gecombineerd met je telefoon, kun je de locatie van je auto dankzij de tag traceren. Het bereik is vaak niet meer dan honderd meter, maar je kunt anderen mee laten zoeken via de functie 'verloren modus.' Dit werkt zowel voor Android als voor Apple.
  • Zijn bovenstaande tips te moeilijk? Maak een foto van een straatnaambordje of schrijf de straatnaam op. Als je geen smartphone hebt, kun je de locatie aankruisen op een papieren kaart.
  • Gebruik herkenningspunten is ook een handige tip. Is er een supermarkt in de buurt of een grote flat, bijvoorbeeld? Onthoud die plekken. Dan moet je misschien uiteindelijk nog even naar je auto zoeken, maar je bent al wel in de buurt. Let op: onthoud geen mobiele herkenningspunten. Het is leuk om te weten dat je nu vlakbij de viskraam staat, maar die rijdt om vijf uur misschien wel weg.
  • Deel je locatie via WhatsApp. Dat kan door een bericht te typen aan jezelf of aan een familielid en dan op de paperclip te drukken. Daarna kun je je locatie delen. Heb je een iPhone? Klik dan op het plusteken onderin.
  • Parkeer, wanneer er plek is, altijd op een vaste plek. Dan weet je al in welke zone van een parkeerterrein of in welk deel van de stad je moet zoeken.
  • Gebruik je autosleutel. Je moet dan wel al in de buurt van je auto zijn, maar bij moderne auto's kun je met een druk op de knop je auto traceren. Vaak gaan de lichten dan aan of geeft de auto een kort geluidssignaal. Een bizarre truc, maar houd je sleutel bij een flesje water of bij je hoofd voor een sterker signaal. Dat versterkt de elektromagnetische golven.
  • Kies voor een felgekleurde auto. Grijze, witte en zwarte auto's overheersen het straatbeeld. Koop een felgroene of rode auto. Die vallen veel meer op in de straat en dus heb je je bolide eerder teruggevonden.
  • Of je schakelt een verslaggever van RTV Utrecht in...

2