Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

De mens achter 'Meneer Frits': Het verhaal van Frits Philips in nieuw boek

2024-04-1719:00

Frits Philips was gezegend met een tekentalent. Dat staat in een nieuwe biografie over het leven van 'Meneer Frits'. Martijn van Empel is de auteur en vond de luchtigheid mooi om te beschrijven. "Dat tekenen gebeurde in kleine kring. Hij vergezelde hij zijn tekeningen van commentaar met een Brabantse tongval en verkleedt als een boer."

Martijn van Empel (83) uit Baarn heeft Frits Philips in een ver verleden nog regelmatig ontmoet. "Zijn zoon Frits jr. was een studievriend. We studeerden samen rechten. In die tijd ben ik een aantal keren op de Wielewaal in Eindhoven geweest. Daar heb ik de oude Frits ontmoet. De jonge Frits en ik zijn gelijktijdig afgestudeerd. Bij het diner mocht ik naast de grote Frits zitten. Voor een biograaf is het fijn als je een persoonlijke indruk hebt."

Van Empel kreeg van de familie persoonlijke verhalen, correspondentie en andere informatie voor de biografie. Kort voor de dood Warner (2022), zoon van Frits, had Van Empel nog een ontroerend gesprek over zijn vader. "Dat was waardevol."

De mens achter Frits Philips. Daar draait het om in de biografie. Frits staat bekend als iemand voor wie persoonlijke contacten heel erg belangrijk zijn. "Het was een charmante en belangstellende man. Daarnaast had hij wel de verantwoordelijkheid over een concern dat ook nog eens zijn achternaam droeg. Hij had net zoveel op met medewerkers aan de draaibank als met mensen die het hadden gemaakt bij Philips. Dat was voor hem vanzelfsprekend. Hij was aardig voor anderen en wilde zelf ook aardig gevonden worden."

Frits Philips was geen harde zakenman. "In oorlogstijd zat de top van Philips in Amerika. Frits moest het bedrijf draaiende houden in Eindhoven. Hij was helemaal in zijn element. Het ging meer over mensen en minder over de centen." Tijdens de oorlog kregen alle Philips-werknemers een warme maaltijd, de zogeheten Philiprak.

In de jaren negentig ontving Frits Philips de Yad Vashem-medaille vanwege het door hem in de Tweede Wereldoorlog opgezette Philips-commando in kamp Vught. Daar werden Joodse medewerkers lang ontzien voor deportatie. Uiteindelijk is een aantal van hen in Auschwitz nog voor de poorten van de hel gered.

Hij vond zichzelf maar een eenvoudige Eindhovense man. "Directeuren van Philipsvestigingen in het buitenland moesten Nederlands spreken. Kwade tongen beweerden dat meneer Frits dan zijn grappen en moppen in het Nederlands kon vertellen. Dan hoefde hij ze niet te vertalen." Een lekker potje tennis betekende voor meneer Frits winnen. "Hij had zijn eigen idee over of een bal nu uit of in was."

Zijn liefde voor PSV is bekend. Frits had een vaste plaats op de tribune in het Philips-stadion. Niet in een skybox, maar gewoon in het publiek. "Bij de viering van zijn zoveelste verjaardag speelde PSV een thuiswedstrijd. Kijkend op zijn horloge kondigde Frits aan naar PSV te gaan." Daarbij liet hij zijn verjaardagsgasten en de opgetrommelde Philips-harmonie verbaasd achter.

Volgens auteur Martijn van Empel was er maar één belangrijke zaak die meneer Frits diep heeft geraakt. "De verhuizing van het hoofdkantoor van Philips van Eindhoven naar Amsterdam. Dat maakte hem heel erg verdrietig. Een foute beslissing. Hij hoopte dat de belangrijke technische tak van Philips wel achter zou blijven in Eindhoven."

Mark Buijs (55) wordt nieuwe burgemeester van Roosendaal

2024-04-1718:59

Mark Buijs wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van de gemeente Roosendaal. Dat is woensdag in een buitengewone raadsvergadering bekendgemaakt. De 55-jarige VVD-politicus volgt Han van Midden op die na bijna 5 jaar burgemeesterschap vertrekt. Buijs is nu nog burgemeester van Oosterhout.

De vertrouwenscommissie omschrijft Buijs als een 'ervaren bestuurder' en iemand met een 'warme persoonlijkheid'. Buijs was eerder burgemeester van Boxtel en sinds 19 december 2018 is hij burgemeester van Oosterhout. Mark Buijs is getrouwd en heeft twee zoons

Buijs ziet uit naar zijn ambt in Roosendaal: “Ik ben heel erg blij dat ik het vertrouwen van de vertrouwenscommissie en de raad heb gekregen om burgemeester te mogen worden van gemeente Roosendaal. Ik kijk er naar uit om samen met het college en de raad de mooie ambities die er voor Roosendaal liggen uit te voeren.”

Voorkeur
In totaal solliciteerden elf mensen op de burgemeestersfunctie in Roosendaal. Commissaris van de Koning Ina Adema stak niet onder stoelen of banken dat – zolang er in Brabant meer mannen dan vrouwen burgemeester zijn – ze een lichte voorkeur had voor in vrouw in Roosendaal.

De huidige burgemeester Han van Midden neemt op 30 mei afscheid. Hij verwierf in korte tijd landelijke bekendheid door zijn zichtbaarheid en onorthodoxe aanpak van de criminaliteit in zijn stad. Van Midden verhuist naar Curaçao waar hij leiding gaat geven aan een overheidsorganisatie die toezicht houdt op de overheidsfinanciën in Caribisch Nederland.

De aanbeveling voor het burgemeesterschap in Roosendaal gaat nu naar demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. Koning Willem-Alexander zet daarna zijn handtekening onder het Koninklijk Besluit. Verwacht wordt dat Mark Buijs op 18 juni wordt beëdigd.

Lekkerste Brabantse Worstenbroodje: dit zijn de winnaars van 2024

2024-04-1718:22

Jürgen van Dongen uit Terheijden is de winnaar geworden van de strijd om 'Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2024'. Het is al voor de zesde keer dat Jürgen de wisselbeker mee naar huis mocht nemen, voor het laatst in 2016. Hij nam de prijs met tranen in zijn ogen in ontvangst omdat zijn onlangs overleden vader er voor het eerst niet bij was. "Ik heb alles van hem geleerd en het recept is nooit veranderd."

"Twintig jaar geleden was m'n vader de drijvende kracht om mee te doen aan de wedstrijd en toen wonnen we. Nu winnen we de beker voor de zesde keer. Dat doet wel iets met je want ons vader was er altijd bij, dus nou mis ik hem heel erg", aldus een geëmotioneerde Jürgen.

Snel na de uitreiking was Jürgen al vertrokken. "Ik sta vannacht om drie uur alweer in de bakkerij en om zes uur gaat de winkel open." De winnaar van het lekkerste Brabantse worstenbroodje kan er op rekenen dat er duizenden worstenbroodjes extra over de toonbank gaan.

Tijdens het finalebakken was Jürgen niet helemaal tevreden over het resultaat, maar de jury dacht daar anders over. Jürgen is de opvolger van Eline Nagelkerke uit Oudenbosch die in 2023 met de eerste prijs aan de haal ging.

De wedstrijd werd dit jaar voor de 27e keer gehouden voor professionals (bakkers en slagers), thuisbakkers, vmbo-leerlingen en mbo-studenten.

Winnaars
Bij de vmbo-leerlingen won Priscilla De Bakker uit Oud Gastel van het Markland College. In de categorie mbo-studenten won Jordy Vermunt uit Oudenbosch van het Curio.

Dit jaar deden er veel thuisbakkers mee. Margo van Hoof uit Diessen ontving uit handen van Nens Kok, uitvoerend producent bij Omroep Brabant, de eerste prijs in deze categorie. Het was al een paar jaar geleden dat Margo voor het laatst meedeed.

Jury
De worstenbroodjes werden gekeurd door twaalf juryleden: zes vakjuryleden (bakkers, slagers en koks) en zes consumentenjuryleden.

Ook dit jaar kocht een mysteryshopper worstenbroodjes bij de professionele deelnemers. De broodjes in de toonbank van de winkels moeten namelijk dezelfde kwaliteit hebben als de broodjes die zijn ingeleverd voor de wedstijd.

De worstenbroodjes van de mysteryshopper en de worstenbroodjes uit de finale werden door alle 12 juryleden beoordeeld. Volgens juryvoorzitter Hans Elbers was het niveau weer hoog en ontliepen alle finalisten elkaar niet veel.

Alle worstenbroodjes zijn op de volgende criteria beoordeeld:

  • Uiterlijk aanzien bovenzijde
  • Uiterlijk aanzien onderzijde
  • Gehaktvulling
  • Brood
  • Consistentie / beet
  • Algehele smaak

De uitslag:

Professionals:

  1. Jürgen van Dongen van Bakkerij van Dongen uit Terheijden
  2. Eline Nagelkerke, Worstenbrood van Nagelkerke uit Oudenbosch
  3. Jeroen van Dongen van Bakkerij Leon van Dongen uit Wagenberg

Vmbo-leerlingen:

  1. Priscilla De Bakker uit Oud Gastel van het Markland College
  2. Ramona Rijndorp uit Klundert van het Markland College
  3. Evy Verhoeven uit Dinteloord van het Markland College

Mbo-studenten:

  1. Jordy Vermunt uit Oudenbosch van Curio
  2. Mirjam Schild uit Hardinxveld-Giessendam van Curio
  3. Arne van Beek uit Wagenberg van Curio

Thuisbakkers:

  1. Margo van Hoof uit Diessen
  2. René van Dommelen uit Elshout
  3. Gerrit van Oorschot uit Best

De verkiezing van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt georganiseerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Curio, de Nederlandse Brood-en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

<
1