Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

Drugsafval in sportschool, gemeente Den Bosch sluit pand

2022-10-0315:16

Een sportschool is door de gemeente Den Bosch gesloten, omdat er honderden liters drugsafval zijn gevonden. Tijdens een controle vonden de politie en de gemeente vaten en jerrycans, goed voor minimaal 750 liter chemicaliën. De gemeente wil het pand aan de Havendwarsstraat voor langere tijd sluiten.

“Iedereen wil wonen en werken in een veilige leefomgeving, zonder dat er zorgen zijn om brandgevaar of gevaarlijke stoffen in de omgeving", zegt burgemeester Jack Mikkers. "Drugsafval kan hier wel voor zorgen. En bovendien laat de productie vaak verbanden zien met zware criminaliteit."

Naast de actie bij de sportschool, heeft de gemeente Den Bosch vorige week een grootschalige controle uitgevoerd bij 80 afhaal- en bezorgzaken. Dat gebeurde samen met de politie, het UWV, de belastingdienst en de douane. Dat maakte de gemeente vandaag bekend.

Onbewoonbaar verklaard
Bij meerdere ondernemers waren illegale vreemdelingen en asielzoekers aan het werk, schrijft de gemeente. Ook is een grote hoeveelheid namaak-merkkleding gevonden en verkocht een ondernemer illegaal tabak. Twee panden zijn per direct onbewoonbaar verklaard, omdat deze in slechte bouwkeurige staat verkeerden.

Drie deelnemers gereanimeerd tijdens Singelloop in Breda

2022-10-0315:14

Bij de Singelloop in Breda zijn zondag drie deelnemers gereanimeerd. Dit bevestigt de organisatie. "De hulpverleners waren snel bij de lopers, maar het is altijd schrikken", zegt woordvoerder Olivier Stulemeijer van het hardloopevenement.

De incidenten deden zich voor op de Vredenburchsingel, de Grote Markt en op het Kasteelplein. Stulemijer kan niet aangeven of dit aantal reanimaties veel is. "Het aantal deelnemers over de afgelopen jaren varieert en wij houden niet bij hoeveel deelnemers door hulpdiensten behandeld worden."

Weinig bekend
Ook naar mogelijke oorzaken van de onwelwordingen is het gissen. "Normaal gesproken verwacht je dat opvallend warm of vochtig weer het lichaam triggert", zegt sportarts Tessa Backhuijs van het Amphia Ziekenhuis in Breda. "Maar afgelopen zondag leek me prima hardloopweer."

De Bredase sportarts was niet aan het werk toen de lopers naar het ziekenhuis zijn gebracht. "Ik heb in de wetenschappelijke database gekeken maar er is eigenlijk heel weinig bekend over het aantal onwelwordingen tijdens hardloopevenementen. Over hartstilstand met dodelijk afloop is meer bekend, maar voor zover bekend is niemand overleden op het parcours. Het is ook maar de vraag of de lopers hartproblemen hadden."

Toeval
"Ik houd het op toeval", zegt de Bredase sportarts. "Bedenk ook dat van de pakweg 15.000 deelnemers er 14.997 gewoon over de finish zijn gekomen. Dat klinkt weer een stuk positiever. Ik snap wel de impact van een onwelwording en reanimatie. Die is groot. Het publiek, andere deelnemers, de naasten: het is voor al die mensen enorm schrikken als er iemand onwel wordt en per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht."

"Bedenk ook dat je door vochttekort ook onwel kunt worden. "Als de hulpdiensten ter plekke zijn, kunnen ze ook besluiten niet te reanimeren maar bijvoorbeeld het vochttekort te behandelen met een infuus", zegt sportarts Backhuijs.

Oorzaken
Er zijn volgens Backhuijs verschillende oorzaken mogelijk voor een onwelwording tijdens het hardlopen. "Er kan een onbekend probleem zijn aan het hart", begint de sportarts. "Iemand is niet goed getraind. En zoals eerder genoemd, warm en vochtig weer laten het hart extra hard werken."

LEES OOK: Gezelligheid en sportiviteit gaan hand in hand bij Bredase Singelloop

HAK stopt productie tijdelijk vanwege energiekosten: 'Appelmoes duurder'

2022-10-0314:32

Groenten- en peulvruchtenbedrijf HAK uit Giessen gaat de productie vanaf januari zes weken stilleggen. Met de huidige energieprijzen is het niet haalbaar om in de winter door te produceren, zegt de conservenfabrikant. Dat meldt de NOS.

Het Giessense bedrijf is vooral bekend van de glazen potten appelmoes, doperwten en bruine bonen.

"Het is niet alleen de hoge prijs, maar ook de onzekerheid", zegt directeur Timo Hoogeboom tegen de NOS. "Vandaag is het twee euro voor een kuub gas, het is ook wel eens drie euro geweest. Wat het in januari of februari zal zijn weten we niet. Dus om het zekere voor het onzekere te nemen blijven we dan dicht."

Voorraad
Er zullen wel HAK-producten in de schappen liggen, zegt het bedrijf. Ze plannen de pauze namelijk in als het oogstseizoen al voorbij is. Producten als peulvruchten zijn flexibeler te plannen en het bedrijf heeft nog een voorraad voor onverwachte omstandigheden.

HAK haalt in het oogstseizoen groente van de akkers en weckt ze dan in glazen potten om ze houdbaar te maken. De verhitting die nodig is voor dat weckproces kost veel energie. Ook zijn de glazen potten die het bedrijf gebruikt duurder door de gestegen kosten voor energie.

Appelmoes duurder
Het bedrijf verwacht dat hun prijzen zullen blijven stijgen. "Onze appelmoes is al zo'n 20 cent duurder geworden. Als de energieprijzen zo hoog blijven, moet je denken dat producten in de hele breedte 30 procent duurder worden." Bij een pot appelmoes van 1,80 euro wordt die dan al snel zo'n 2,20 tot 2,30 euro, denkt Hoogeboom.

Als het niet meer lukt om de hogere energieprijzen aan de consumenten door te belasten, kan uiteindelijk ook de beschikbaarheid van producten in het gedrang komen. "Als bedrijven maandenlang moeten verkopen onder de kostprijs, dan gaat het fout." Voor HAK verwacht hij voorlopig nog geen lege schappen. "Maar voor de keten sluit ik het niet uit, met name in januari, februari en maart." Een tijdelijk energieplafond voor bedrijven zou kunnen helpen, denkt de HAK-directeur.

<
1