Omroep Brabant: Laatste nieuws

Alle nieuwsberichten van Omroep Brabant

112-nieuws: schaap in politieauto • vrouw gewond in Oss

2022-10-0316:36

In dit liveblog houden we je deze maandag op de hoogte van het laatste 112-nieuws in Brabant. Je vindt hier een overzicht van ongelukken, branden en misdrijven in de provincie.

Zwaar vuurwerk naar huis gegooid: politie toont beelden van aanslag

2022-10-0316:08

Wie gooide er zwaar vuurwerk naar een huis aan de Orthen in Den Bosch begin dit jaar? Die vraag houdt de politie bezig. In opsporingsprogramma Bureau Brabant heeft de politie daarom voor het eerst beelden getoond van de aanslag. Daarop is goed te zien hoe de dader te werk ging.

De aanslag vindt plaats in de nacht van vrijdag 21 januari. De bewoners liggen te slapen als ze worden opgeschrikt door een hele harde knal. Zwaar vuurwerk is de boosdoener, blijkt later uit onderzoek.

De schade is behoorlijk, maar de schrik bij de bewoners is nog groter, meldt de politie maandag in Bureau Brabant. Het is nog altijd onduidelijk wie het vuurwerk heeft gegooid. Wel gaat het volgens de politie om een gerichte aanslag.

Wie gooide het vuurwerk?
Op de bewakingsbeelden is te zien hoe de dader het huis al fietsend nadert. Hij stopt voor het betreffende huis, steekt vervolgens het vuurwerk aan en fietst weer door terwijl het vuurwerk ontploft. De camera schudt hevig door de knal, die veel schade veroorzaakt.

De politie is nog altijd naar de man op zoek en hoopt dat er mensen zijn die meer weten over de man of over zijn motief. Wie de man herkent of wie een vermoeden heeft waarom het huis een doelwit was, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

LEES OOK: Zelfgemaakte bommen steeds vaker gebruikt bij aanslagen op huizen en auto's

Luchtalarm staat na zes maanden nog altijd pal naast kinderdagverblijf

2022-10-0316:00

"Je zult er maar onder liggen", verzucht voorzitter Jean Nijssen van de Dorpsraad Ulvenhout. Want zes maanden nadat de gemeente Breda onaangekondigd een luchtalarm naast de kinderopvang plaatste, loeit het ding elke eerste maandag van de maand om twaalf uur precies nog steeds vanaf dezelfde plek. "We willen 'm graag verplaatsten, maar hebben nog geen goede andere plek gevonden."

Niemand wil zo'n ding vlak bij zijn huis. Een paar honderd meter verderop, bij basisschool De Roskam, leek een goed alternatief. De school was akkoord, maar de ouderraad dacht daar anders over. Dus stond het luchtalarm maandagmiddag opnieuw luidkeels te gillen boven de baby's en peuters van kinderdagverblijf Boeffies & (B)Engeltjes.

Wendy van Suylekom van de kinderopvang baalt enorm dat de paal er nog steeds staat. In april schrok ze zich een ongeluk toen het luchtalarm onaangekondigd pal naast het pand werd geplaatst. "Als dat ding afgaat, dan hebben we binnen ook een stuk of dertig kinderen die een luchtalarmpje nadoen. Het is vreselijk."

Na haar noodkreet via Omroep Brabant heeft ze van de gemeente niets meer gehoord. "Niets, noppes, nada", zegt Wendy. De dorpsraad van Ulvenhout heeft wel met gemeente Breda gepraat, waar de ambtenaren toegaven dat er 'in de communicatie over de komst van het luchtalarm fouten zijn gemaakt'.

De dorpsraad en gemeente zoeken nu samen naar een andere plek. "Ik verwacht dat de paal hier tot maximaal het einde van dit jaar hier nog steeds staat", licht Nijssen toe. Nog deze week roept de dorpsraad via de website OnsUlvenhout inwoners op om mee te denken over een alternatieve plek. "We willen het zorgvuldig doen. Maar er komt heus een betere plek voor deze paal", zegt Nijssen hoopvol.

En de draadjes van deze paal doorknippen is volgens de dorpsraadvoorzitter geen optie: "Hij staat er niet voor niks. Er staan er zo'n 4000 in Nederland en Ulvenhout moet ook gewaarschuwd worden als er iets aan de hand is."

LEES OOK: Luchtalarm staat pal naast de kinderopvang: 'Kinderen raken overstuur'

<
1